|
|
SKŁADNIKI |
WYKONANIE |
2-4 PORCJI Mięso mielone wołowe 0,5kg Sól, pieprz, suszony czosnek
SOS CEBULOWY Cebula 1 szt. Tłuszcz wytopiony z mięsa 1 łyżka Mąka pszenna 1 łyżka Wrzątek 250 ml Sól, pieprz- do smaku Eko Vegeta bez chemii- 2 łyżeczki (czyli suszona włoszczyzna np. z Rossmanna)
|
· Mięso posypać solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. · Dokładnie wymieszać. · Formować dłonią małe klopsiki. · Klopsiki ułożyć na dobrze nagrzanej i suchej patelni. · Smażyć we własnym tłuszczu aż do zbrązowienia mięsa. · Po usmażeniu wyłożyć na talerz, odsączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego i trzymać w cieple pod przykrywką.
Po usmażeniu klopsików przygotować SOS: · Cebulę posiekać drobno w blenderze. · Wylać większość tłuszczu zostawiając na patelni jedynie około łyżki oraz skarmelizowane kawałki mięsa. · Podsmażyć cebulę. · Dodać łyżkę mąki pszennej i dokładnie wymieszać. · Dodać wrzątek ciągle mieszając. · Doprawić, gotować 10 minut. · Sos zmiksować na gładki krem za pomocą blendera. |
NA WYNOS / DO PRACY |
|
· Danie bardzo dobrze nadaje się do zabrania do pracy. Wystarczy w naczyniu żaroodpornym wstawić je do zimnego piecyka, nastawić grzanie na maksymalną temperaturę, a timer na 10 minut. |
|
|