|
|
SKŁADNIKI |
WYKONANIE |
2 PORCJE RACUSZKI Ziemniaki 0,5kg Mąka pszenna 50g Jajka 2szt. Śmietana 12% 2 łyżki Sól, gałka muszkatołowa
SOS KURKOWY Kurki 250g Cebula 1szt Masło klarowane 1 łyżeczka Mąka pszenna 1 łyżka Wrzątek ok. 250ml Serek Goldesa 5% tłuszczu 2 łyżki
|
· Ziemniaki ugotować i rozgnieść na puree. · Do ziemniaków dodać mąkę, śmietanę, 2 żółtka sól i gałkę muszkatołową. · Białka ubić z solą na sztywną pianę i stopniowo dodawać do puree ziemniaczanego. · Smażyć na średnim ogniu na maśle. · W czasie smażenia racuszków przygotować sos kurkowy: · Kurki dokładnie oczyścić i umyć. · Cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć na maśle aż zmięknie. · Dodać kurki i smażyć aż będą złote. · W miseczce wymieszać wrzątek z serkiem. · Do kurek dodać mąkę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. · Zalać wodą z serkiem i gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem. · Podawać racuszki z sosem i natką pietruszki.
|
NA WYNOS / DO PRACY |
|
· Do pracy należy zabrać osobno w 2 żaroodpornych naczyniach racuszki i sos, aby racuszki nie rozmokły.
|
|
UWAGI |
|
Przepis na racuszki pochodzi z książki „Kuchnia polska” pod redakcją Elżbiety Wieteskiej. Sos kurkowy mojego pomysłu. |