|
|
SKŁADNIKI |
WYKONANIE |
4 PORCJA Łosoś 0,5 kg Cukinia 1 duża Papryki 2 duże Cebula 1szt. Pieczarki 0,5 kg Boczniaki 0,25 kg Suszone pomidory z ziołami Ole- ok. 12 plastrów Sól, pieprz Makaron
|
· Piekarnik nagrzać do 200 stopni. · Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej pokrojone pieczarki, boczniaki, paprykę, cebulę oraz łososia. · Wszystkie składniki posmarować lekko olejem spod suszonych pomidorów (jest bardzo aromatyczny). · Doprawić solą i pieprzem. · Zapiekać 20 minut. · W czasie zapiekania ugotować makaron. · Podawać z suszonymi pomidorami pokrojonymi w plastry. |
NA WYNOS / DO PRACY |
|
· Jeśli planujecie to danie odgrzewać proponuję łososia wstawić do pieca na końcu na około 7 minut- będzie dzięki temu niedopieczony i dopiecze się w pracy podczas podgrzewania. · Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić maksymalne grzanie i podgrzewać w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut pod przykryciem (np. z folii aluminiowej). |
|
UWAGI |
|
Użyłam makaronu tagliatelle ponieważ go uwielbiam. Świetnie sprawdzi się też penne, fusili, riccioli czy farfalle. |