|
|
SKŁADNIKI |
WYKONANIE |
2 PORCJE Marchewka średnia 4 szt. Masło klarowane 1 łyżeczka Sól Wrzątek – odrobina
|
· Marchewkę wyszorować dokładnie czyścikiem metalowym do naczyń (oczywiście przeznaczonym tylko do warzyw, a nie zmywania). Można je też dokładnie umyć i obrać. · Pokroić marchew w równe plasterki o grubości 2-3 mm. · Na patelni rozpuścić masło, wrzucić marchew, posolić i obsmażać. · Gdy nieco się zrumieni dolać ok. 0,3-0,5cm wrzątku, zmniejszyć ogień do średniego i gotować pod przykryciem przez 10 minut co chwilę mieszając. Marchewki mają się ugotować głównie na parze. · Zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień do maksimum i odparować płyn ciągle mieszając, by marchewki nie przywarły. · Marchewki mają być ugotowane al dente, lekko chrupiące. Jeśli więc 10 minut im nie wystarczy, trzeba dusić je trochę dłużej, w razie potrzeby dolewając płynu. Im cieńsze plasterki tym szybciej będą gotowe. · Można je okrasić natką pietruszki. |
NA WYNOS / DO PRACY |
|
· Wstawić do zimnego piecyka na 8 minut ustawiając temperaturę na maksymalną. |
|
UWAGI |
|
Jest to bardzo dietetyczne i lekkostrawne danie, idealne na czas diety, a przy tym pyszne i proste. Świetny dodatek do białego mięsa. |